joi, 18 decembrie 2014

Scrisoarea lui Ion Pribeagu catre Gheorghiu Dej

Sătul de sărăcie si de cenzura care îi cam respingea cupletele, uneori mai deocheate, Pribeagu s-a decis emigreze în Israel. Cum de câteva ori i se respinsese cererea de emigrare, s-a decis să-i scrie chiar lui Gheorghiu-Dej. Iată scrisoarea​:


„Am depus actele toate / si bilet de sănătate, / si fotografii recente, cazierul cu amprente, / Plus biletul de vaccin / Că n-am fost supus străin, / Note bune la purtare, / Ordinul de concentrare, / Act de nastere-al lui tata, / De la fisc pe cinci ani plata. / Anexez aici chitanta / Că-s la zi cu Manutanta, / Am dovada de la "Sacra"/ C-am trăit bine cu soacra, / Că n-am bloc, că n-am mosie, / Că n-am stat la puscărie, Că n-am fost nici beat, nici mort. / Am si act de cununie /Si-mi mai trebuie-o hârtie, /Doar atâta: Pasaport."

Acesta s-a amuzat când a citit-o, în sedinta Biroului Politic al Partidului. Toti se prăpădeau de râs. Si Maurer, si Drăghici,si Apostol, numai Iosif Chisinevschi avea o mutră amară. „-Mă, tu de ce nu râzi?, l-a întrebat Dej. „E un dusman al tării, acest Pribeagu", a răspuns Chisinevschi. „-Mă, ce fel de ovrei esti când n-ai pic de umor?", s-a amuzat Dej. Si i-a aprobat lui Pribeagu plecarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu