miercuri, 6 mai 2015

Fabule mici pentru oameni mari


MICROSCOPICĂ Când pleca o dată la război un om I-a strigat o cioară dintr-un vârf de pom:-- Du-te la oştire, pentru ţară moriŞi-ţi va da nevasta un copil din flori! Omul, auzind aceasta, n-a mai vrut să plece,Deci, a fost la urmă, fiindc-a dezertatCondamnat la moarte şi executat. Morala:Cine crede tot ce-i spuiEste vai de capul lui.
DOI PRIETENI Un beţiv, din lumea toată(Care se numeşte Lae)Ce fusese rupt o datăDe nevasta-sa-n bătaie,Auzind cum că nevastaunui prieten i-a cârpitŞi aceluia o palmă,foarte mult s-a veselit... Morala:Râde ruptul de cârpit.
OMUL ŞI RAŢA Unui om, săracul, într-o dimineaţă,I-a murit o raţă,Bietul om, de ciudă, tare s-a-ntristatCând văzu că-i moartă cu adevărat;Dar la scurtă vreme, în aceeaşi lună,I-a murit şi soacra -- tot de moarte bună... Morala:Să nu pierzi nădejdea, orice-ar fi să fie -- După întristare, vine bucurie.
CIN' S-A FRIPT CU CIORBĂ…
 Fratele nevestei unui negustorA venit o dată pe la casa lor,Zicând că la noapte, mâine, cine ştie,Are gând să plece în călătorieŞi că prin urmare,Vrea ca să-şi sărute sora la plecare.-- Ba să nu pui gura pe nevasta mea, A strigat bărbatul, că intri-n belea!-- Şi de ce să nu pun gura, măi cumnate,Când ştii că mi-e soră şi că eu i-s frate?-- Poţi să-i fii şi tată!, zise omul scurt --Cin' s-a fript cu ciorbă suflă şi-n iaurt!
VĂDUVA ŞI PITICUL Zice că demult, o dată,Un pitic s-a însuratCu o văduvă bogatăCe fusese măritatăCu un om mare de stat.Şi-o fi dus ea, altădată, o viaţă mai tihnită,Dar la urmă şi piticul a făcut-o fericită... Morala:Cu muncă şi cu răbdare,Poţi face cât unul mare.
GELOZIE Dacă nu ne-am fi-ntâlnit(Absolut din întâmplare),Tu pe altul oarecareTot aşa l-ai fi iubit.
Dacă nu-ţi ieşeam în drumAi fi dat cu bucurieAltuia străin, nu mie,Mângâierile de-acum.
Ai avea şi vreun copilCare, poate (idiotul !)Ar fi semănat în totulCu-acel tată imbecil.

Dar aşa... ce lucru mareCă-ntr-o zi ne-am întâlnitȘi că-s foarte fericit,Absolut din întâmplare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu