luni, 14 decembrie 2015

Una buna !!!


Incidentul relatat în continuare demonstrează că problemele minore pot avea soluții majore, dacă managementul este competent.

Intr-o dimineață de septembrie, la ora 9:22,  directorul general al Nuclearelectrica S.A. își bea cafeaua, privind într-o doară monitorul de 38 de țoli al calculatorului, instalat lângă dispozitivul de masaj shiatsu pentru picioare.


Brusc, a simțit că-i sare inima din piept, în timp ce cafeaua îi sărea prin nas pe capacul aparatului de numărat bancnote, căci tocmai primise salariul.

Conform calculatorului, Reactorul numărul 3 de la Cernavodă începuse să funcționeze cu un minut înainte, la ora 9:21 și pompase deja opt kilowați în Sistemul Energetic Național. Cum reactorul nu era nici măcar construit, directorul general era cu atât mai stupefiat.

Ce se întâmpla oare? Trădaseră chinezii și-l construiseră pe ascuns, fără știrea lui? Trebuia anunțat oare președintele Iohannis, care sigur ar fi păstrat tăcerea, în orice situație? Era oare, politic vorbind, mai bine să fie anunțat premierul Victor Ponta? Sau Ponta era deja terminat și mai bine l-ar fi anunțat  pe Liviu Dragnea? Sosise oare acel moment în care trebuiau întoarse armele și trebuia co-consultată co-președinta PNL, Alina Gorghiu? Ar fi fost util să-l anunțe oare pe Ion Cristoiu, care ar fi scris un editorial vitriolant despre intruziunea binomului SRI-DNA în industria nucleară? Iată doar câteva din întrebările care au trecut rapid prin creierul suprasaturat de analize, sinteze și decizii al directorului general . Păstrându-și  calmul, directorul general s-a așezat mai bine în fotoliu.

A destituit imediat prin ordin secret pe întreprindere pe toți ceilalți directori, ca să nu poată fi înlocuit mișelește de la comandă. A telefonat apoi la ambasadele Germaniei și Statelor Unite, unde a dat asigurări că Nuclearelectrica S.A. va respecta orice decizie luată de UE sau NATO, la nevoie primind chiar refugiați sirieni. După ce și-a asigurat astfel spatele, a telefonat la Cernavodă. A răspuns inițial un canadian care nu vorba română, dar vorbea prost engleza, care i-a dat la telefon un alt canadian, care vorbea prost franceza, care l-a dat la telefon pe un român, care vorbea prost toate trei limbile, inclusiv româna. Ce se întâmplase de fapt?
Operatorul manual Ion Fieraru, care opera manual (după cum arăta și funcția) bare de combustibil în reactor, se apucase să frece o bară de uraniu îmbogățit de blana unei pisici pripășite pe lângă reactorul trei- mai precis lângă carcasa de beton a reactorului trei, aflat într-un stadiu nedefinit de construcție. Scopul lui Fieraru era să vadă dacă bara de uraniu frecată de blana pisicii atrage bucățele de hîrtie prin intermediul forței electrostatice, experiment  pe care îl considera necesar pentru a lua bacalaureatul la fizică.

Din nefericire, câteva particule alpha, care fuseseră lipite pe bară greșit din fabricație peste niște particule beta, s-au desprins și s-au ciocnit de detectorul de radiații Geiger-Muller, detector de la care niște țigani furaseră jumătatea Geiger și rămăsese numai jumătatea Muller, mult mai puțin fiabilă. Detectorul rămas (Muller, că Geiger nu mai putea fi numit), a semnalat greșit începerea fisiunii nucleare la reactorul trei, informație preluată de serverele rețelei și trimisă pe birou la directorul general.
Sesizând situația creată, Ion Fieraru aruncase imediat o găleată cu apă grea peste contor, oprind total funcționarea acestuia, ceea ce explica de ce apăreau numai opt kilovați pompați în sistem.

Imediat ce situația din teren i-a devenit cunoscută, directorul general a luat un nou set de decizii. În primul rând i-a reinstituit în funcție, prin ordin secret pe întreprindere, pe ceilalți directori, pe care-i destituise în secret anterior.
A ordonat înlocuirea contorului Geiger-Muller, jumătate furat și jumătate distrus, cu alt contor Geiger-Muller nou și a găleții de apă grea cu o găleată cu apă normală. L-a suspendat pe Ion Fieraru din funcția de operator manual bare combustibil uraniu și l-a trimis în concediu fără plată două săptămâni, timp necesar acestuia pentru culesul strugurilor din via proprie, unde prin via proprie se înțelege via directorului general.

În fine, a dispus prinderea pisicii implicate în incident și aruncarea ei, cu blândețe, în curtea Primăriei  din Cernavodă, presupunând corect că funcționarii de acolo oricum trag mâța de coadă. După care situația a revenit la normal.

Această întâmplare demonstrează cum se poate ajunge de la România lucrului făcut, la România lucrului bine făcut. E simplu, pas cu pas !   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu