vineri, 30 decembrie 2016

Simplitatea limbii germane...
Limba germana este simpla. 
O persoana cunoscatoare a limbii latine si obisnuita cu declinarile o invata fara mari dificultati. Profesorii de germana spun acest lucru la inceputul fiecarui ciclu de studii. Se trece, apoi la initierea in der, die, das, den, des, dem etc. si din nou se reaminteste ca tot restul este de o logica elementara. Ca sa ilustram aceste afirmatii, sa luam un exemplu practic. 
Pentru inceput, sa deschidem Manualul de Limba Germana. Este un volum minunat,... cu coperte cartonate, publicat la Dortmund si care povesteste despre obiceiurile hotentotilor (in germana: Hottentotten - observati cat e de simplu!!!!). In carte se relateaza cum cangurii (Beutelratten) sunt prinsi si inchisi in custi (Kotter), acoperite cu o tesatura (Lattengitter)care sa-i fereasca de ploi. Aceste custi se numesc in germana 'custi acoperite cu panza' (Lattengitterkotter) si, atunci cand contin un cangur, ele sunt numite Lattengitterkotterbeutelratten . 
Intr-o zi, hotentotii au arestat un asasin (Attentater), acuzat ca ar fi omorat o mama (Mutter) hotentota (Hottentottenmutter), avand un fiu cam prostut si balbait (Stottertrottel). O astfel de femeie se numeste, in germana, Hottentottenstottertrottelmutt er, iar asasinul ei este un Hottentottenstottertrottelmutt erattentater.
Politia il prinde pe asasin si il inchide provizoriu intr-o cusca pentru canguri ( Beutelrattenlattengitterkotter ), dar captivul evadeaza. Imediat, toti pleaca in cautarea fugarului si, deodata, un razboinic hotentot se intoarce strigand: - Am prins asasinul (Attentater)! 
- Da? Care asasin?, intreaba seful de trib.
- Pe Lattengitterkotterbeutelratter attentater, raspunde razboinicul. - Cum adica, asasinul din cusca de canguri acoperita cu panza? intreaba seful hotentotilor.
- Pai, raspunde bastinasul, pe Hottentottenstottertrottelmutt erattentater. (Asasinul mamei hotentote a copilului prostut si balbait).
- Aaa, asa, da! raspunde seful hotentotilor. Puteai sa zici de la-nceput ca l-ai prins pe: Hottentottenstottertrottelmutt erlattengitterkotterbeutelratt enattentater. Dupa cum vedeti, limba germana este o limba simpla Trebuie sa aveti doar un gram de bunavointa...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu